måndag 16 januari 2012

Vänern igår



Efter en längre tids fiskepaus fick det bli en endagstur till Åmål igår. Till skillnad från allt blåsväder som varit länge nu fick vi en underbart fin dag på sjön. Jag gästade Stefan Persson, men tyvärr landade ingen lax i vår båt, bara bomnapp! Annars var det blandad framgång för de båtar som var ute. Vi fiskade i lag med två andra båtar, där rutinerade Robban Kvist och Co lyckades bäst med tre napp och tillika tre laxar i båten, med topp på ca 7 kg. Var ändå skönt att bara vara ute igen. Flera båtar fortsätter att fiska några dagar till då vädret ser bra ut fram till mitten av veckan.

fredag 13 januari 2012

Årsresumé 2011 - fortsättning Del 2


Efter 10-gradar turen visade sig vädret från sin sämsta sida flera turer på raken. Under ett kortare pass i Gullmarn, med vindar över 15 m/s och hällregn, förtogs glädjen i fisket till stor del. Tack vare omgivningen med branta höga berg intill fjorden går det dock alltid att hitta platser som läar lite och möjliggör fiske. Största fisken blev berggylta på drygt 1,2 kg. Även nästa tur, som förlades till Bratten, fick avbrytas i förtid när en rejäl åskfront med tillhörande skyfall och kraftiga vindar snabbt drog in från sydost! Några lubbar upp till 8,8 kg hann vi med innan det var dags att vända mot kusten igen. Både otrevligt och respektingivande när man överraskas av sådant väder, som inte hade förutspåtts i prognoserna denna dag.



Lagom till semestern blev dock vädret desto bättre och Benny tillbringade i vanlig ordning större delen av semesterveckorna i båten på Västkusten. En hel del nya platser testfiskas under dessa veckor, med varierande resultat. Per gästade honom några dagar i Gullmarn och får en fin blågylta på 575, medan Benny drar en på 600 gram.






De kommande dagarna har Benny och Elisbeth riktigt trevligt semesterfiske med massor av fina fiskar! Elisabeth tar en sandskädda på 460 gram och nån skaplig berggylta. Benny fyller på med ytterligare blågyltor på 575, 610 samt 620 gram. Dessutom hittas produktiva områden för rötsimpa och Benny radar upp storsimporna. Efter ett par dagars fiske har han fångat inte mindre än 7 st över 4 hg med topp på 530 gram, och många strax därunder!


















Leif planerar snabbt in en dagstur till Gullmarn, går inte att låta bli nu! Fisket riktas efter simporna och visst fortsätter dem att trilla in under dagens gång. Benny hade definitivt fiskat in sig nu och drar den ena ftea simpan efter den andra. Till slut får även Leif en 4 hgs och någon strax därunder. Korta 2-kroks paternostertackel som fiskas aktivt och ger liv och rörelse åt de fisk- och räkagnade krokarna ger bäst utdelning. Simporna verkar trivas bäst där det är klart djupare än det vanliga "klippnära" fisket på 10-15 meters djup. Även en blågylta på 580 överraskar under kvällen, liksom ett par randiga sjökockar.





Nu får det bli helg, fortsättning följer... Med lite tur kan det rent av bli ett fiskepass i helgen, det var länge sen nu!

onsdag 4 januari 2012

Årsresumé Del 2 - havsfiskeveckan




Med start två veckor efter PNC-helgen är en veckas havsfiske inplanerat, även om Leif är tvungen att jobba några dagar mitt i. Redan första helgen blir det en liten lucka i vädret som medger årets första tur till 10-gradaren för vår del. Avfärd sent fredag kväll och efter en misslyckad ankring är vi äntligen igång och fiskar någon gång efter midnatt. Vi siktar på att fiska natten precis i gränslandet mellan hård- och mjukbotten på ca 400 meters djup, där vi tror mest på vitrocka. Efter någon timmes fiske får Benny en vitrocka, tyvärr en av de mindre som fångats därute.


Under morgonen drar Henke en fin bläkäxa på 780 gram som följs upp av en 760 grammare av Leif.




Vinden vänder lite och vi pendlar nu in och ut över kanten med hårdbotten. Pirålen är ett stort problem så fort man kommer ut på mjukare botten, vilket gör att betena behöver kontrolleras ofta. Under en av dessa beteskontroller tar det plötsligt tvärstopp i mellanvattnet när Leif tar upp sitt tackel. Vi gissar på en stor sej även om det går rejält tungt. Till vår förvåning dyker en stadig långa på 18,9 kg upp bredvid båten till slut!



Henke följer upp med en lubb på 8,5 kg samt en långa på 14,6 kg. Vi får även några sejar, men inga större.




Leif och Henke var tvungna att jobba, men Per anslöt istället för resten av veckans fiske. Benny och Per börjar veckan med att testa piggvarställen som vi fått tips om. Med samma metoder som i Öresund, dvs "bottentrollade" sill- och makrillstrimlor på långa släptafsar, fiskades intressanta platser av i fjordsystemet runt Orust. I skymningen har dem ett formidabelt fiske och när vi pratar sent på kvällen har dem landat följande grymma svit: 1050, 1720, 1750 samt 1850. Hyfsat kvällsfiske... Detta var startskottet för en hel mängd stora piggvarar som fångades senare under säsongen i dessa vatten.










Dagen därpå fortsatte dem fisket i samma produktiva område, men det visade sig att piggvararna är lynniga rackare och inte en enda behagade att nappa. Väldigt kraftig vind försvårade visserligen, men ändå. Storbåten trailades upp och upp till Hunnebostrand igen för nytt försök mot 10-gradaren i slutet av veckan. Leif som jobbat i Nässjö dessa dagar var givetvis grymt sugen på piggvar också, så han trailade "lillbåten" till Orust för ett försök innan det var dags för 10-gradaren. Inte långt från samma område där Benny och Per hade haft sitt kanonfiske blev det bingo redan efter 45 minuters fiske med en piggvar på 2060! En mindre piggvar till och sen blev det att fiska upp betesfisk inför djupfisket.




Piggvaren är en glupsk rovjägare. Vår erfarenhet är att stora beten är fördelaktiga, vilket inte är svårt att förstå när man betraktar "sopnedkastet" som dessa fiskar besitter!




Hur som helst, efter några korta timmars sömn i Hunnebostrand kastar vi loss "storbåten" vid 2-tiden på natten mot 10-gradaren igen den 16 juni. Tre timmar senare är vi uppankrade och kan börja fisket, som är riktigt dåligt till att börja med. Men ett antal omankringar senare (ja, det är jobbigt och tidsödande att ankra om på 400 meters djup..!) lossnar fisket mer och mer. Ser man på ekolodet att det är sej i mellanvattnet kan det vara effektivt att ha ett spö som gungar med båtens rörelser på den nivån. Långa "blekajiggar" som agnas med fiskstrimlor som extra krydda har gett många överraskande hugg på detta "bonusspö". Se bara till att låsa spöhållaren och ha bromsen lagom hårt, en skaplig sej river iväg stenhårt direkt efter hugget! Ser man mer aktivitet lönar det sig att överge bottenmetet en stund och veva upp och ner aktivt istället, sejarna brukar smälla på ganska omgående då. På detta fiske fångar vi en del sej under dagen med toppar på 6750 och 6250 till Leif och en på 6,3 kg till Per. Benny kontrar med en långa på drygt 9,5 kg och Leif tar två blåkäxor strax under 7 hg.














I sista ankringen, som görs på ostkanten från toppen sett, blir det bingo på metet. Det börjar med ett ganska försiktigt napp på Leifs makrillagnade tackel. Av motståndet att döma känns det som en mindre lubb. Glädjen ombord blir desto större när det visar sig att det är en blålånga som dyker upp från djupet. Den förekommer härute, men är ändå ganska ovanlig. I storfiskregistret finns endast två tidigare fiskar registrerade genom åren. Det var ingen jätte för sin art med sina 3320 gram, men ändå en häftig fångst som förgyllde dagen och hela fiskeveckan faktiskt. I nersläppet därefter hinner Leifs tackel precis landa på botten och dunka ett fåtal gånger när det suger i desto kraftigare. En betydligt tyngre fajt senare kan vi landa en grann långa på 18,6 kg. Egentligen vill vi fortsätta att fiska, vädret är fortfarande på topp, men vindarna ska tillta kraftigt under kvällen så vi måste motvilligt bryta och ge oss tillbaka mot svenska kusten igen.






Fortsättning följer...