söndag 10 juni 2012

10-Gradarn
18,5 kg till Anders


Anders fajtar upp långan. Spöselen som fästs i Pennrullens fajtöglor avlastar på ett mycket bra sätt och underlättar den 400 meter långa kampen från botten till ytan.

Lubb 9350

Långa 13 kg

Blåkäxa 800 gram

Blåkäxa 710 gram

Solnedgång på 10-gradarn

De senaste åren har vi alltid haft Hnnebostrand som utgångshamn för våra djuphavsexpeditioner, närmare bestämt Henrik Olssons fiskaffär där vi fått egen bryggplats med dusch, toalett och inte minst ett fantstiskt bemötande och en uppsjö av havets delikatesser serverade när vi legat i hamn och inväntat bra vindar. Ett besök rekommenderas när man besöker Hunnebo!

Bennys lubb från Bratten tidigare i veckan, vikt 11,2 kg.


I onsdags kväll stävade vi ut mot 10-gradaren. Lite efter midnatt är vi uppankrade på ca 400 meters djup och sänker ner väldoftande makrillar toppade med Gulp i djupet. Inget anmärkningsvärt intresserar sig för våra agn under natten. Frampå morgonen hittar några blåkäxor och en lubb på 9350 Leifs agn. Men fisket är trögt, och trots omankring pga av ändrad vind och ström blir resultatet inte vad vi hoppas på i branten. Leif får i och för sig ett gäng blåkäxor till, med 4 fiskar mellan 610 och 800 gram. Vi byter till en ny position och på ca 460 meters djup fäster ankaret. Vi fiskar på några hyllor en bit upp i branten som gett oss fina fiskar under tidigare försök. Här börjar det nappa bättre och en del lubbar och mindre långor kring 6 kg gapar glupskt över våra agn. Anders Sonesson får ett bra hugg ytterligare en bit upp i branten och tämjer sin första fisk på 10-gradaren. Redan efter 50 meter flåsar han rätt bra, och selen som kopplas till Pennrullens fajtingöglor ger välbehövlig avlastning för de resterand 350 metrarna som fisken ska upp. Tack vare selen arbetar man med hela kroppen och ryggen istället, och en stund senare bryter en grann långa vattenytan en bit från båten. Anders är självklart nöjd med sin debutfisk härute när den vägs till fina 18,5 kg. Strömmen avtar helt och hållet under eftermiddagen, precis som vinden har gjort sedan förmiddagen, och vi driftfiskar några timmar istället för att testa olika intressanta fläckar. Långa och lupp nappar med Bennys 13-kgs i topp. Henke hinner också med en sej på ca 5,8 kg. Kvällen går och frampå natten ska vinden tillta igen så vi beger oss de 45 sjömilen hem igen. Det är alltid lika spännande att komma ut på djupet, och med så fantastiskt väder är det verkligen en njutning. Men efter ett dygns fiske i princip utan sömn är vi fyra trötta fiskare som stupar när vi kommer tillbaka i hamn efter midnatt mot fredagen.