onsdag 21 mars 2012

Årsresumé 2011 - Del 3

Fin blåkäft från 167an fångad i gott sommarväder!

Efter det lyckade blågylte- och rötsimpefisket i Gullmarn var det dags för en veckas fiske i underbara Langesund. Träningsfisket ger en kolmule, en art som vi tyvärr missar under tävlingen. Annars flyter det på hyfsat under tävlingsdagarna och firrar värda att nämnas är Pers brungylta på 290 gram och sjökock på 115 gram och Leifs berggylta på 1595.
Per med stor brungylta på 290 gram fångad under tävlingBerggylta 1595 blev tävlingens största


Allt som allt lyckas vi knipa förstaplatsen i lagtävlingen. Med de individuella placeringarna 2a, 3a och 5a kan vi inte vara annat än nöjda, även om man alltid blickar uppåt... =) Fisket i dessa vatten är hur som helst otroligt varierande och hela atmosfären mycket gemytlig, kan starkt rekommenderas! Langesund bjuder på allt från vindskyddat inomskärsfiske av bästa klass till relativt korta avstånd till riktigt djupfiske och även t ex 10-gradaren.

Nästa tur blir i september till Öresund och Kinnarp Garmin Havsfiskefestival. Torsdagens träningsfiske börjar fint med en kolja på 1410 till Leffe i första drivan. Vi drar snabbt vidare för att testa om spättorna är på plats, och i första nersläppet smäller en efterlängtad spätta på Leifs borstmaskagnade krok. Efter ganska många försök de sista 7-8 åren får Leif till slut sin spätta, nu istället efter bara någon minuts fiske! 1520 gram rödspätta innebär art nummer 50 över reggvikt och glädjevrålet söder om Ven gick inte att ta miste på... =)

Kolja 1410 från träningsfisket
Efterlängtad rödspätta till Leif! Art nummer 50 över reggvikt.

Så till själva tävlingen. Första dagen börjar med att Per tar en Kolja på 1512 och sen en rödspätta på 9 hg. Benny får lerskäddan och en godkänd skrubba och Leif har turen att få en rötsimpa på 422 gram samt slät- och piggvaren. Totalt 12 arter efter lördagen räcker för en knapp ledning.

Kolja 1512 till Per under tävlingens första dagBenny med skrubba fångad på klassiskt ÖresundstackelSimpa 422 gram från tävlingen

Söndagens första projekt, makrillen, går bra med en fisk på över kilot direkt på morgonen. Men sedan gör vi bort oss! För att det ska räcka till seger bedömmer vi att vi måste få med oss näbbgäddan. Inte nog med att vi bränner massor av värdefull tid på den, vi lyckas inte ens fånga någon! Detta trots att vi försöker på alla möjliga platser och med olika metoder. I vanliga fall ska det inte vara så svårt, men denna dag vittnar flertalet team om att näbbisarna var som bortblåsta! I sammanräkningen räckte det till en 5e plats, vilket just där och då förstås kändes som en besvikelse rent resultatmässigt. Men en trevlig vecka hade vi i alla händelser!Efter tävlingen blev det några helger med nöjesfiske i Helsingborg under oktober och november. Benny guidade upp en slätvar på fina 1,2 kg till Sten-Sture och Mattias Liewendahl fick nytt PB på lerskädda med en 240 grammare. Mattias fick också en piggvar på 9 hg samma tur. Vidare hade vi hyffsad utdelning på makrillfisket med fisk över kilot varje gång vi försökte under hösten, med en topp på 1170 till Leif. Henke fick en slätvar på 980 gram och Leffe ett par sandskäddor på 390 samt någon knot på 340, men ont om toppfiskar dessa helger. Riktigt sommarväder långt in på höstkanten guldkantade dock dessa höstfisken som fick runda av en säsong som vi i det stora hela inte kan vara annat än nöjda med.

 Sten-Stures slätvar på 1,2 kg från Öresund

Henke med slätvar 980 gram

Nytt PB för Mattias blev det med denna lerskädda på fina 240 gram


Den största av makrillarna vi fick under hösten med sina 1170

Totalt har teamet fångat 45 fiskar över reggvikt under året plus ytterligare 4 av gästande fiskare, sammanlagt 49 regg fångad från teamets båt. Mest otippat är kanske att det blev 9 rötsimpor, 7 blekor och en blålånga. 5 nya arter (piggvar, gråsej, blålånga, rötsimpa och rödspätta) för Leif gjorde att målet 50 arter över storfisk uppnåddes.

Tävlingsmässigt blev det en 1a placering i PNC, 1a i lagtävlingen i Langesund och 2a, 3a och 5a individuellt (efter att vinnaren senare har diskvalificerats) samt en 5e placering i Kinnarp Garmin Havsfiskefestival.

Därutöver kom Benny 4a på havsfiske-SM och vann lagtävlingen tillsammans med klubbkompisarna från Kinnarps Havsfiskeklubb.
Leif vann Göteborgs havsfiskeklubbs tävling Specimen-Online, på nya "all time high" 219 poäng.

Arterna som gäckat oss mest under året är rockorna, havskatten, stortorsken och fenknotarna.
 
Vi har bidragit till statskassan genom att köra upp över 5000 liter soppa, exklusive bil. Härmed sätter vi punkt för året 2011 års sammanfattning och önskar alla en ny spännande säsong 2012 - och gärna billigare bensin!


Väl mött vid vattnet 2012
Team Kinnarp Garmin