måndag 20 augusti 2012

Gör din röst hörd & iaktagelser från 10-Gradarn

 EU ser över fiskelagarna med tio års mellanrum. Nu har du chansen att ge fisken din röst och påverka beslutet som kommer att vara avgörande för världens tillgång på fisk. WWF har startat en namninsamling för mer fisk i haven. Skriv på för nya fiskeregler i EU, senast 30 september 2012. Länk till namninsamlingen hittar du här. Skriv på du också och gör din röst hörd!

Passar även på att dela några intressanta bilder från sommarens djuphavsfiske. Den första visar tydligt hur våra tackel släpps ner på knappt 300 meters djup. Ekolodet visar att tacklet sjunker saktare ju längre ner det kommer, på grund av den allt större friktionen på den allt längre linan som färdas genom vattnet. Det syns också tydligt att vi fiskar med olika vikter på sänkena för att hålla isär tacklena på botten och därigenom dels minimera risken för trassel, dels fiska av ett större område. På knappt 150 meters djup passerar tacklena en förmodad sej, som denna gången lät bli att hugga.



Bilden nedan visar ett tackel som bara legat still en kort stund på botten på ca 400 meters djup. Agnet och delar av tafsen är riktigt inflätat av den ivriga angriparen och hade varit omöjlig att få loss utan att lyfta tacklet till ytan och börja om.